Thursday, December 24, 2009

Casa x5 / mzc architettura


A big apartment in the outskirts of the city, near the railway.

The principal floor is for everyday functions.

fifth floor plan

fifth floor plan

The upper floor is for the body, for relax, for playing.

A central part is rounded by a black wall/furniture/wall.

This black wall/furniture/wall is like a scenic curtain, a filter between day and night and viceversa.


A big space living-kitchen is completely white: walls, furniture, ceiling, lamps etc.

The flooring is like a water surface where white colour reflects itself.

The interior concept is that every part has a individual life: every part contains space, light, colour and is composed by elementary volumes.


All the surfaces reflect natural and artificial light giving to the space an overexposure effect.

Crossing the black filter we enter to the night part of the house where the effect is similar to the day part.


The difference between the two pars is the flooring: grey resin for day, cool grey wood board for night.

Going up through the grey stairs we arrive on the upper floor.

On a side we find the pool with a big wooden solarium around; on the other side a concrete outside kitchen with a concrete table.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive